Saavuin Charles de Gaullen lentokentälle maanantaina iltapäivällä, ja pimeä alkoi jo levitä kaupunkiin. Päätin kiiruhtaa vauhdilla RER B junan lähtöpaikalle. Koitin ostaa junalippua vauhdikkaasti, ja hätäilin lähimaksun kanssa pitämällä pankkikorttia liian vähän aikaa lukijan päällä. Lippuhenkilö lompsi rauhallisesti paikalle, ja sanoi ”il faut patienter, madame !” Eli pitää olla kärsivällinen, rouva.
Eihän minulla oikeasti ollut mihinkään kiire. Olinhan lomalla ja vielä Pariisissa. Ja niin se lippu sitten sujahti luukusta ulos, ja pääsin junaan.
Pain au chocolat
Nousin Cardinal Lemoinen metroasemalta maan tasalle, ja ensimmäisenä nenään leijaili viereisen leipomon (Boulangerie Guyot Geraldine) herkkujen tuoksu. Jonottaessani ensimmäisen "suklaaleivän" (pain au chocolat) perään huomasin, että tämän leipomon patonki (traditionnelle) oli voittanut kolmannen palkinnon Pariisin paras patonki -kilpailussa. Siksi tänne taidettiin jonottaa, vaikka lähellä oli toinenkin leipomo.
Madame
Tuntuu kivalta, kun ihmiset puhuvat koko ajan niin kohteliaasti, ja toivottavat hyvää päivää, iltaa tai kiitoksia madamelle. Löysinpä myös Madamen kadun.
Soupe à l'oignon
Lähdin tiistaina aamuvarhaisella jo liikkeelle, ja kävelin täyden kuun valaistessa Seineä pitkin Eiffel -tornille asti. Matkalla tuli vastaan paljon lenkkeilijöitä, mutta tämä koira kulki mieluummin vaunuissa.
Eiffel -tornin juurella näin sattumalta, kun bussi numero 30 meni ohitse. Siinä luki Pigalle. Hyppäsin kyytiin ja päätin mennä käymään Montmartrella. Aurinko pilkahteli pikkuisen pilvien takaa.
Ihailtuani maisemia hetken suuntasin kohti Oberkampfia, jossa minun oli pitänyt alunperin majoittua. Alueella oli vähän huono tunnelma, mutta kävelin kuitenkin hetken, ja päädyin katsomaan Chagallin maalauksia digitaalisesti musiikin tahtiin Atelier des Lumières:iin. Tykkäsin.
Nälkä yllätti vasta Rue de Rennesillä, ja siellä nautin herkullisen ranskalaisen sipulikeiton (Soupe à l'oignon). Se oli tosi hyvää ja ihanan lämmintä koleassa vaikkakin aurinkoisessa marraskuun Pariisissa.
Bistro
Ranskalainen bistro nimeltä Le Perraudin tarjosi rennon ilmapiirin, suussa sulavan ankan koiven (Confit du canard) ja lasillisen hyvää punaviiniä.
Paris 5ème
Majoituin ensimmäistä kertaa Pariisin 5. kaupunginosassa. Rue Monge, Rue Mouffetard, Place de Contrescarpe, Rue Rollin - nämä olivat lempipaikkojani tällä kertaa.
Merci Paris!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti